Dag 4 Salta - Buenos Aires
Door: Jinny & Jorrit
Blijf op de hoogte en volg Jorrit en Jinny
02 November 2016 | Argentinië, Salta
Ik heb in een diepe coma gelegen en ik word nog meer moe wakker dan ik gisteren was, bovendien kom ik bijna niet uit bed, zo’n spierpijn. Vooral m’n rug en schouders doen pijn. Zelfs hoesten doet zeer, volgens mij ook wat ribben gekneusd tijden het galopperen. Ook Jorrit heeft overal spierpijn, bovendien heeft hij ook nog een slechte nacht gehad door het eten of drinken van gisteren. We hebben afgesproken om met Lisette te ontbijten om 8.30u, dus we staan op en sjokken naar het ontbijt. Ook Lisette heeft een slechte nacht gehad door overprikkelde darmen. Ze was gisteren op wijntour geweest, 2 uur heen en terug en maar 1 wijntour en proeverij. Arm schaap. Ik ben blij dat wij dit niet gedaan hebben. We kletsen gezellig en nemen dan afscheid. Lisette gaat vandaag naar Buenos Aires. We chillen nog wat op de hotelkamer en lopen dan het centrum in. Het weer is een totale omslag van afgelopen dagen, gisteren was het 35 graden en zonnig, vandaag is het 18 graden en bewolkt. We eten eerst weer een lekkere fruitsalade, want het ontbijt hier is echt mega karig en HACCP kennen ze hier niet. Dan gaan we naar het MAAM museum, een museum dat de cultuur en historie van de hoogvlakte van de Andes weerspiegelt, met name over de Inca’s. Het is een klein museum, maar wel erg indrukwekkend. Vroeger offerde de met name rijkeren, kinderen aan de goden, en hopen op een zelfde ‘geschenk’ terug. We zien met name hoe de kinderen geofferd werden, na een vast ritueel werden de kinderen die gekleed waren in kledij die hun afkomst weerspiegelde, verdoofd met een alcoholisch drankje, dan werden zij samen met de attributen, levend begraven in een houding met opgetrokken knieën. Er zijn 3 kinderen geconserveerd in het museum, 2 liggen er geconserveerd bij -20 graden, 1 wordt er tentoongesteld. Ik vind het nogal freaky en angstaanjagend, maar het is wel een stuk historie wat we meekrijgen. Na dit museum eten we een ijsje, het gaat hier niet zozeer om kwaliteit, maar om kwantiteit, het is dan ook een volledige maaltijd. Daarna lopen we naar het historisch museum. Een klein museum met een leuk binnenplaatsje. Hier worden historische attributen uit de geschiedenis van Salta tentoongesteld. Daarna doen we wat boodschappen, halen koekjes voor de vele zwerfhonden hier, de meeste honden halen hun neus hiervoor op, maar sommigen lijken heel dankbaar. We lijken de hondenvanger van Hamelen wel zegt Jorrit. Dan bezoeken we het museum van de kerk nog. Ook dit museum heeft een prachtige binnentuin. Al met al een culturele dag.
3 november
Vandaag gaan we weer vliegen, maar voor die tijd hebben we nog een hele ochtend en een deel van de middag in Salta. Na het ontbijt en onze tassen te hebben in gepakt lopen we richting het centrale plein. Daar halen we eerst een verse fruitsalade bij het van Gogh café. Inmiddels ons stam café geworden. De zon schijnt weer net zo fel als 2 dagen geleden, dus het is weer lekker warm. We gaan naar een internet café om nog wat laatste dingen te regelen voor dat we naar Cuba gaan. Daar zijn we toch nog wat langer mee bezig dan verwacht. We lunchen nog wat op het plein, en voordat we terug naar ons hotel loop, ga ik nog de tickets printen. Terwijl ik dat doe komt Jin erachter dat we ons een half uur in de pickup tijd hebben vergist! Wij haasten, maar gelukkig waren we op tijd en was de chauffeur te vroeg. Hij brengt ons naar het vliegveld en alles verloopt verder soepel. Wij zijn blij dat we weer met Aerolinas vliegen. Jin omdat het toch wat betere vliegtuigen zijn, en ik omdat ze van die lekkere lemon koekjes hebben. Als we veilig geland zijn, blijkt de Airbnb host ons al op te wachten. Aangezien we al een transfer hadden was dat overbodig. Dit had Jin ook naar hem gemaild, alleen was hij het blijkbaar vergeten. Ons appartement is redelijk. Alleen de lakens waren vies. We kregen na wat moeite een soort van schone lakens vol met gaten. Nou ja, dan maar in de lakenzak slapen vannacht.