Dag 2 en 3 Buenos Aires

Door: Jinny

Blijf op de hoogte en volg Jorrit en Jinny

10 September 2016 | Argentinië, Buenos Aires

10 september

Geprobeerd uit te slapen, lukte niet echt, klaarwakker om half 7. Godzijdank niet eerder. Rustig nog wat uitzoekwerk gedaan over het vervolg van onze reis in Argentinië. Een super gave loft geboekt voor geen geld in een andere wijk in Buenos Aires, dichterbij het centrum. Ontbeten en toen maar door de wijk Palermo, die bijna heel Buenos Aires beslaat gestruind. Het was heerlijk weer, dus onderweg genoten van het zonnetje, we hadden het idee om fietsen te huren, maar het is zondag dus vrijwel alles is gesloten. Voor de inwoners van Buenos Aires bestaat er een gratis fietsprogramma, zoals we die ook al gezien hebben in Berlijn en Parijs, alleen dan gratis. Je kunt dan op verschillende plaatsen fietsen uit een rek halen en ergens anders weer inleveren. Helaas komen we er na 3 lege fietsrekken op 3 verschillende plaatsen achter dat dit dus alleen voor inwoners van Buenos Aires geldt. We lunchen op een terras aan een gezellige straat en ons valt dan weer op dat Argentinië loeiduur is. Misschien nog wel duurder dan Nederland, dat is een tegenvaller. We hadden er rekening mee gehouden dat Argentinië duur zou zijn, maar toch nog wel goedkoper dan in Nederland. Gelukkig zijn de Argentijnen, met name de jongeren, super behulpzaam naar ons toe. Misschien omdat we er zo ‘lost’ bij lopen, want we worden meerdere keren aangesproken en gevraagd of we hulp nodig hebben. Hier maken we uiteraard dankbaar gebruik van. We komen terecht in de hippe Palermo Viejo, het hippe gedeelte van Buenos Aires, hier zitten veel trendy restaurants en hippe barretjes. Super gezellige buurt, met veel street art en hipsters. Er is een markt waar we langs de kramen struinen en lopen daarna naar Plaza Italia, een klein park ook in de wijk Palermo. We doen boodschappen, koken in ons appartement, gaan verder met het voorbereiden van onze wijk en duiken ons bed in.

11 september

De volgende ochtend hervatten we onze zoektocht naar huurfietsen. Niets te vinden, dan besluiten we maar met de subway te gaan. De underground van Buenos Aires. Helaas kun je nergens tickets kopen, er bestaan geen ticketmachines en bij de loketten kun je ook geen losse tickets kopen. Je hebt echt een pas nodig, die illegaal verkocht worden bij de verschillende kiosks op straat of op de officiële manier maar dan moet je naar een postoffice die uiteraard gesloten zijn op zondag. WE gaan dus lopen. En Buenos Aires is best groot, dus… maar we zien gelijk veel van de stad alleen duurt het onwijs lang voordat we ergens zijn, dus eigenlijk zien we maar een klein gedeelte. We lopen in onze wijk ‘Palermo’ naar Casa Boquera, waar Julia’s Tango is opgenomen een aantal jaren geleden. Ik was helemaal gek op de serie en wilde dankzij deze te gekke serie altijd al heel graag naar Buenos. Helaas is het pand vervallen en zit vol met grafitti, we hebben op internet gelezen dat het nu een hostel is, maar het ziet er nogal leeg uit. Brutaal als ik ben, bel ik aan in de hoop dat we even naar binnen mogen. Een jongeman doet open en ik vraag of het nu een hostel is, hij geeft aan dat dit niet het geval is en hij hier woont, als ik vraag of we binnen mogen kijken, twijfelt hij, we vragen of we de binnenplaats/tuin mogen zien, maar dan helaas weigert hij en teleurgesteld vervolgen we onze weg richting het centrum. Dat is een hele flinke wandeling en onderweg vragen we bij iedere kiosk of we daar een tube kaart kunnen kopen, niemand heeft deze en verwijzen ons steeds naar een volgende kiosk. Inmiddels zijn wel al bij Plaza del Mayo aangekomen. Het politieke centrum van Buenos Aires. Er is een concert aan de gang en het plein is druk met toeristen. Helaas is het Casa Rosada, het werkpaleis van de Argentijnse president, alleen toegankelijk als je online geboekt hebt, jemig dat is balen. Het is ook alleen open voor publiek op zaterdag en zondag, kak zeg. Niets aan te doen. We eten onze zelfgesmeerde boterhammen op het plein op, tja, ons bin zunig (en bankroet). Daarna lopen we richting San Telmo, waar op zondagen de ‘Feria’, ook wel straat markt gehouden wordt. Het is super druk en er staan allerlei kraampjes aan de kant van de weg. Er is muziek (een valse Bob Marley imitator) en er staat een vette BBQ foodtruck. De markt is wel 6 straten lang, dus genoeg te zien. We lopen ook door een soort markthal, Mercade de San Telmo, open sinds 1897, en waar ze nog steeds dezelfde antieke spulletjes en oude troep proberen te verkopen als sinds de opening. Nee hoor, leuk om te kijken, Jorrit is in Walhalla en ziet een super gaaf oud zadel voor op zijn fixie waar hij nog mee bezig is, maar dat wordt een beetje lastig meenemen. We lopen door naar Plaza Dorrego, helaas zijn ze het plein aan het renoveren, maar de restaurants, barretjes en winkeltjes rondom zijn gewoon open. Het is megadruk en gelukkig zijn we een ouder paar de tango dansen, hier staat dit plein namelijk om bekend, dat er gedanst wordt. Even later worden we in een ander restaurant naar binnen geroepen, er worden hier gratis tangoshows gegeven. We bestellen een coronaatje en een kwartier later komt er een jong paar het podium opgelopen en dansen een aantal schitterende tango’s. Prachtig. Het is inmiddels laat en we zijn moe, dus pakken de metro terug naar huis.