Stellenbosch - Franschhoek - Ashton
Door: Jinny
Blijf op de hoogte en volg Jorrit en Jinny
31 Augustus 2016 | Zuid-Afrika, Franshoek
We hebben heerlijk geslapen in onze loft en maken ons klaar voor vertrek richting Montagu. Redelijke omweg richting Kaapstad, ietwat onderschat en niet helemaal goed uitgezocht. Ach ja, het is een mooie rit. We rijden langs Boschendal, vlakbij Franschhoek een tip van Angela, goede vriendin van Yumi. Het is een prachtige wine estate, erg landelijk en rustiek. We drinken een heerlijke kop koffie en verse vruchtensap in de gezellige, rustieke coffeeshop bij de openhaard. Heerlijk om wakker te worden. Er lopen verschillende hanen en kippen rond op het erf. Vooral de hanen zijn prachtig, groot en bronstig. Een haan valt me een beetje aan als ik probeer een foto te maken. Mm…vogelachtigen mogen mij blijkbaar niet zo, in Lesotho werd ik ook al meerdere keren aangevallen door moeder Gans. We lopen over de wijngaard en ook hier worden hun eigen kruiden en groenten verbouwd. Ook hebben ze hun eigen butchery, waar het gerookte vlees boven de toonbank hangt te drogen. Het ziet er allemaal zo netjes en vers uit, dat we er honger van krijgen. Boschendal maakt ook zijn eigen sparkling wijnen. Ze mogen het geen champagne noemen omdat alleen de Franse champagnestreek hier recht op heeft, ze noemen het dan ook M.C.C. (Methode Cap Classique) Ook brouwen ze hun eigen brandy. We worden uitgenodigd door twee vriendelijke, jonge sommeliers om te proeven. Jorrit proeft de brandy, deze is heerlijk, ik krijg een 3 tal champagnes te proeven, met verschillende chocolades, ‘chocolade pairing’ noemen ze dit. Ik krijg een rosé champagne, een champagne brut en een wat exclusievere champagne te proeven. Heerlijk. We kopen een flesje ‘brut’met de bijpassende chocolade en lopen nog even verder over het landgoed. Dan vervolgen we onze weg naar het volgende wijnhuis, La Motte. Een wat luxer wijnhuis, met een schitterende wijnkelder, proeflokalen en restaurant. We drinken daar wat en rijden door naar Haute Cabriere, ook in Fransschoek, een tip van de Jehova's die we in George hebben ontmoet. Zij zijn daar getrouwd. We vinden het uitzicht prachtig, maar verder niet bijzonder. We rijden na een kort bezoek naar ons hotel in Ashton, vlakbij Montagu. Het hotel is kleinschalig, met verschillende appartementen. We hebben een mooie kamer met prachtig uitzicht. Het hotel heeft een restaurant, maar niet veel op de kaart is voorradig, we besluiten naar ‘Ashton’ centrum te rijden. We eten wat bij ‘Speers’ een steakrestaurant, geen aanrader, maar we konden verder niet veel vinden. We proppen een vette hap naar binnen en rijden weer terug naar het hotel. Daar mogen we nog even gebruik maken van het Turkse stoombad. Altijd prettig. Kortom een lekker dagje, ik schrijf nog wat reisverslagen, Jorrit ligt met misselijkheid en buikpijn op bed en ga uiteindelijk te laat naar bed. De volgende dag staat Montagu op de planning.